מה כדאי לדעת על קורס פיקוח טיסה?
רשות שדות התעופה (רש"ת) היא הרשות האחראית על הפעלתם התקינה של כל שדות התעופה האזרחיים והתעבורה האווירית במדינת ישראל, וכן על מעברי הגבול היבשתיים. מעבר לכך, אחראית הרשות גם על בטחון הנוסעים והטייסים בשדות השונים. לכן, אחראית הרשות על מערך האבטחה של שדות התעופה וכן על פיקוח הטיסות והבטיחות הכללית בשדה, והיא זו הדואגת להכשרתם של פקחי הטיסה.
הלימודים בקורס פיקוח טיסה כוללים ידע תיאורטי נרחב ומעמיק, כלים ומיומנויות מעשיות הנדרשות לצורך השתלבות בשוק העבודה בתחום זה. תפקיד זה דורש חשיבה מהירה בזמן אמת, התמודדות עם עבודה תחת לחץ, אסרטיביות, יכולת עבודה בצוות ועוד, לצורך ניהול התנועה האווירית באופן הבטוח ביותר וכדומה.
הלימודים בקורס פיקוח טיסה כוללים ידע תיאורטי נרחב ומעמיק, כלים ומיומנויות מעשיות הנדרשות לצורך השתלבות בשוק העבודה בתחום זה. תפקיד זה דורש חשיבה מהירה בזמן אמת, התמודדות עם עבודה תחת לחץ, אסרטיביות, יכולת עבודה בצוות ועוד, לצורך ניהול התנועה האווירית באופן הבטוח ביותר וכדומה.
מידע נוסף:
למה כדאי לעשות קורס פיקוח טיסה?
פיקוח הטיסה הוא תחום שקיים כבר מעל ל-100 שנים, אך חשיבותו עולה בשנים האחרונות כתוצאה מריבוי הטיסות שהולך וגדל. פקחי הטיסה הם מעין "שוטרי תנועה" בשדה התעופה אשר אחראיים על הזרמת תנועה אווירית באופן בטיחותי, מהיר ומאורגן, כמו גם על אספקת מידע תעופתי לביצוע טיסה בטוחה ויעילה, ניהול הטייסים והטיסות בשדה ועוד. כמו כן, פקחי הטיסה הם אנשי המקצוע אשר אחראיים על ההכוונה והפיקוח של תנועות כלי הטיס השונים, מתוך מטרה למנוע התנגשויות וייעול תעבורת כלי הטיס השונים.
פקח הטיסה משתמש באמצעי עזר טכנולוגיים חדשניים רבים, מערכות שונות הסורקות את מסלולי הנחיתה וההמראה, מכשירי מדידת מזג אוויר, מערכות מכ"ם משוכללות וכדומה.
למי מתאים קורס פיקוח טיסה?
הלימודים בקורס פיקוח טיסה פונים לקהל הרחב ולכל מי שיש ברצונו להשתלב במסלול לימודים מרתק זה, בין אם הם בעלי ידע קודם וניסיון בתחום ובין אם לא, הן לצורך העשרה אישית והן לצורך השתלבות בשוק העבודה בתחום רווחי ומבוקש זה. הלימודים מתאימים במיוחד ליוצאי צבא אשר עברו במהלך שירותם הצבאי קורס פיקוח טיסה או קורס בקרה אווירית, כמו גם לחיילים משוחררים שעסקו במהלך השירות העבודה עם כלי טיס שונים ומעוניינים להמשיך בתחום זה גם בחייהם האזרחיים.
כמו כן, לימודי קורס פיקוח טיסה מתאימים לכל אלו אשר מעוניינים להשתלב בשוק העבודה כפקחי טיסה תחת רשות שדות התעופה ולהנות מעבודה רווחית, דינמית, מאתגרת ורבת אחריות.
מי יכול להתקבל לקורס פיקוח טיסה?
תנאי הקבלה לקורס פיקוח טיסה יכולים להשתנות מעט בין הקורסים השונים, אך ישנם תנאי קבלה אותם מציבה רשות שדות התעופה ואלו נשארים זהים. על המועמדים לקורס פיקוח טיסה להציג אישור רפואי המעיד על בריאותם התקינה, בעלי אזרחות ישראלית, בוגרי השכלה תיכונית מלאה, שליטה ברמה גבוהה בשפה האנגלית, בוגרי שירות צבאי מלא, אשר עמדו בבדיקות רפואיות של רופא תעופתי ובעלי תעודת יושר מהמשטרה המעידה על כך שאינם בעלי עבר פלילי.
כמו כן, לעיתים ישנה דרישה לבוגרי קורס פיקוח טיסה ובקרה אווירית צבאית. לאחר שיעברו את תנאי הקבלה הראשוניים, יעברו המועמדים הליך מיון קפדני הכולל מבחני תפקוד בתנאי לחץ. לאחר מכן, יחלו בהליך קבלה אשר כולל מבחנים ואבחונים פסיכוטכניים, פסיכולוגיים, מבחני אנגלית, תפקוד תחת לחץ ועוד.
כמה זמן נמשך קורס פיקוח טיסה?
משך הלימודים בקורס פיקוח טיסה עשוי להשתנות בין הקורסים השונים בתחום ובין היחידות השונות, אך בדרך כלל נפרשים הלימודים על פני תקופת זמן של בין שנתיים לארבע שנים, כאשר לעיתים חלק מהקורס מתבצע בחו"ל. לאחר השלמת חלק זה, הנמשך בין חצי שנה לשנה וחצי, ממשיכים המשתתפים לתקופת השתלמות אשר מתבצעת במסגרת יחידות הפיקוח השונות בארץ.
לאחר סיום ההשתלמות, מתחילים הבוגרים לעבוד בעמדות השדה ולאחר מכן נשלחים לקורס נוסף, למשל קורס פיקוח גישה, עובדי פיקוח נתב"ג, קורס בקרת גישה ומכ"ם, קורס גישה ומרחב ועוד. לאחר הקורס המתקדם, ימשיכו הבוגרים בהתנסות המעשית בעבודה בשאר עמדות הפיקוח ביחידה ולבסוף יוכתרו כפקחי טיסה מקצועיים.
מה לומדים בקורס פיקוח טיסה?
תוכנית הלימודים בקורס פיקוח טיסה משלבת בין תכנים עיוניים ותיאורטיים נרחבים ומעמיקים לבין התנסויות מעשיות רבות, סימולציות ותרגולים מגוונים. השילוב בין אלו מבטיח כי הכשרתם של הבוגרים היא מן המעלה הראשונה וכי בוגרי הלימודים מוכשרים במרב הכלים והמיומנויות לביצוע תפקיד חשוב זה בהצלחה.
על פי רוב, התכנים הנלמדים בקורס פיקוח טיסה כוללים את הנושאים הבאים: לימוד ידע טכני על כלי טיס, נווטות, מטאורולוגיה, חוקת טיס, כללי פיקוח טיסה, מידע תעופתי, נהלי טיסה במדינת ישראל ועוד שלל תכנים מרתקים. החלק המעשי של הקורס מכין את המשתתפים להתמודדות עם תרחישים שונים אותם הם עשויים לפגוש במסגרת עבודתם החשובה, ומקנה להם את הכלים הנדרשים להתמודדות עם מצבים אלו.
מה עושים אחרי קורס פיקוח טיסה?
לבוגרי קורס פיקוח טיסה אשר יעמדו בהצלחה בכל דרישות הלימודים, לרבות עמידה בחובת נוכחות, השתתפות פעילה בשיעורים, ביצוע התנסויות מעשיות, הגשת תרגילים ומטלות, מעבר בחינות, סיום הקורס הבסיסי, מעבר ההשתלמות המעשית, סיום קורסי ההמשך המתקדמים ותקופת ההשתלמות הנדרשת אחריהם, תוענק תעודת גמר "פקח טיסה".
בוגרי קורס פיקוח טיסה הם אנשי מקצוע מבוקשים ונדרשים בשוק העבודה, ועומדות בפניהם אפשרויות תעסוקה שונות ומגוונות. הבוגרים יוכלו להשתלב בשלל העבודות המוצעות בתחום במשרה רווחית ומבוקשת זו, בתחום התעבורה האווירית בשדות התעופה השונים הפרושים בכל רחבי הארץ. במהלך ההכשרות המעשיות, יתנסו הבוגרים במגוון תפקידים בעמדות השונות בשדות התעופה ויוכלו להשתלב כפקחי טיסה תחת רשות שדות התעופה.
מה אפשר ללמוד אחרי קורס פיקוח טיסה?
בוגרי קורס פיקוח טיסה המעוניינים ברכישת ידע נוסף, בין אם לצורך העשרה אישית והרחבת אופקים ובין אם לצורך העשרת ארגז הכלים המקצועי שלהם, הרחבת הסמכתם ורכישת ידע מקצועי נוסף מתוך מטרה להשתלב בשוק העבודה כאנשי מקצוע מיומנים ואיכותיים בעלי תחומי אחריות מגוונים, יוכלו להמשיך ללימודים נוספים.
אחד התחומים בהם יוכלו הבוגרים להשתלב הוא קורס טיס אזרחי. לימודים אלו מכשירים את בוגריהם למעבר המבחנים העיוניים והמעשיים מטעם מנהל התעופה האזרחי ולקבלת רישיון טיס. תחום לימודים נוסף בו יוכלו הבוגרים למצוא עניין הוא קורס צניחה חופשית. במסגרת לימודים אלו יוכשרו הבוגרים לצניחה בצורה טובה ובטוחה החל מרגע המראת המטוס ועד לנחיתה על הקרקע, תוך מתן דגש לכללי הבטיחות הנדרשים בזמן פעילות זו.