מה כדאי לדעת על קורס ארכיונאות?
תחום הארכיונאות הוא תחום העוסק בשימור מידע בעל ערך בנושא מסוים. הארכיונאי הוא איש המקצוע המומחה באיסוף, איתור וקטלוג פיסות מידע מרתקות ומגוונות, בין אם מדובר בעיתונים, חוזים היסטוריים, ספרים ישנים, טיוטות שונות, הסכמים, מגילות, עדויות, מפות, תצלומים, תרשימים, רישומי משטרה ובית משפט ועוד. כיום, עם התפתחות הטכנולוגיה והשתלטות האינטרנט על חיינו, השתנתה עבודתו של הארכיונאי ועליו להשתמש בטכנולוגיה החדישה והמתקדמת במהלך עבודתו, שכן כיום קיימים ארכיונים אשר מנוהלים באופן מקוון.
הלימודים בקורס ארכיונאות כוללים ידע תיאורטי נרחב, כלים ומיומנויות מעשיות לניהול מקצועי ואיכותי של מערכת הרשומות והגניזה, תוך מתן דגש לשיטות שימור המידע השונות. כמו כן, יוכשרו המשתתפים לבנייה וניהול של ארכיונים, סידור, רישום ושימור חומרים ועוד.
הלימודים בקורס ארכיונאות כוללים ידע תיאורטי נרחב, כלים ומיומנויות מעשיות לניהול מקצועי ואיכותי של מערכת הרשומות והגניזה, תוך מתן דגש לשיטות שימור המידע השונות. כמו כן, יוכשרו המשתתפים לבנייה וניהול של ארכיונים, סידור, רישום ושימור חומרים ועוד.
למי מתאים ללמוד קורס ארכיונאות?
1
2
3
מידע נוסף:
למה כדאי לעשות קורס ארכיונאות?
ארכיון הוא המקום בו נשמרים מסמכים מסוגים שונים, כמו ספרים, מסמכים, סרטים, תמונות, הקלטות ועוד, לרוב בעותקיהם המקוריים. ארכיונים שונים עוסקים בנושאים מגוונים ונהוג לנהל ארכיון שאוגר מידע על נושא מסוים ומתמחה בו ספציפית. בארץ ישנם ארכיונים שונים כגון: ארכיון המדינה, הארכיון הלאומי, הארכיון הציוני, הארכיון לתולדות העם היהודי, בית לוחמי הגטאות ועוד. בנוסף, ישנם קיבוצים רבים שמנהלים ארכיון העוסק, לרוב, במורשת הקיבוץ. ישנם גם ארכיונים שונים המנוהלים על דפי הרשת, כגון ארכיון הארץ וארכיון ידיעות אחרונות.
ניהול הארכיון דורש הכשרה מקיפה ומקצועיות רבה, שכן על עובדיו ומנהליו של הארכיון מוטלת אחריות כבדה. לעיתים אלו מחליטים איזה חומר יישמר בארכיון ואיזה חומר יבוער ממנו, ובנוסף לכך עליהם להיות אחראיים לסידור החומרים, שכן ארכיון מסודר מאפשר שימוש במידע האגור בו ביעילות ובנוחות.
למי מתאים קורס ארכיונאות?
הלימודים בקורס ארכיונאות פונים לקהל הרחב ולכל מי שיש ברצונו להשתלב במסלול לימודים מרתק זה, בין אם הוא בעל ידע קודם וניסיון בתחום ובין אם לא, הן לצורך העשרה אישית והן לצורך השתלבות בשוק העבודה במקצוע מעניין זה. לימודים אלו מתאימים במיוחד לאנשים סקרנים, מאורגנים ומסודרים, חובבי מידע וידע, המעוניינים להשתלב במגוון עבודות מרתקות ומאתגרות בארכיונים השונים ברחבי הארץ.
לימודי קורס ארכיונאות יכולים להתאים לעובדים ומנהלי רשומות, עובדי מגנזות, עובדי מערכות מידע וארכיונים היסטוריים, ספרנים ועוד, אשר יש ברצונם להרחיב את הכשרתם, להעשיר את ארגז הכלים המקצועי שלהם ולהתמקצע בעבודת ניהול מקצועי ויעיל של מערכות רשומות וארכיונים בשיטות מתוחכמות ומתקדמות.
מה תנאי הקבלה לקורס ארכיונאות?
תנאי הקבלה לקורס ארכיונאות יכולים להשתנות בין מוסדות הלימוד המגוונים אשר מציעים רכישת הכשרה זו ובין הקורסים השונים בתחום, בהתאם לקהל היעד אליו מיועדים הלימודים וסוג ההכשרה הנרכשת עם סיומם. חלק מן הקורסים מקבלים לשורותיהם רק מועמדים שהם בני 18 ומעלה ובעלי תעודת בגרות מלאה. דרישה נוספת יכולה להיות כי המועמדים יהיו בעלי שליטה ברמה גבוהה בשפה העברית ובשפה האנגלית ובעלי שליטה ברמת משתמש ביישומי המחשב ובאינטרנט.
כמו כן, ישנם קורסים הדורשים מן המועמדים להיות בעלי תואר ראשון אקדמי. בנוסף, ייתכן ויידרשו המועמדים לעבור ריאיון קבלה אישי מול ראשי מסלול הלימודים שמטרתו לקבוע את מידת התאמתם ללימודי התחום ולעיסוק בו.
כמה זמן נמשך קורס ארכיונאות?
משך הלימודים בקורס ארכיונאות עשוי להשתנות בין מוסד לימודים אחד למשנהו, בהתאם להיקף החומר הנלמד, קהל היעד אליו מיועדים הלימודים, מספר המפגשים השבועיים אשר מתקיימים במהלך ההכשרה ואורכו של כל אחד מן המפגשים הללו. בדרך כלל, כוללים הקורסים השונים בין 400 ל-600 שעות לימוד אקדמיות הנפרשות על פני תקופת זמן של בין שנתיים לשלוש שנים.
חשוב לדעת כי מרבית מוסדות הלימוד מציעים השתלבות במסלול זה במתכונת של לימודי ערב ולימודים בימי שישי בבוקר. אפשרות זו מקנה יתרון מהותי עבור המעוניינים לרכוש הכשרה זו אך שאין ביכולתם לפנות את יומם לטובת הלימודים עקב התחייבויות קודמות כמו עבודה, לימודים או כל התחייבות אחרת.
מה לומדים בקורס ארכיונאות?
תוכנית הלימודים בקורס ארכיונאות משלבת בין תכנים עיוניים ותיאורטיים נרחבים ומעמיקים לבין התנסויות מעשיות ותרגולים רבים. השילוב בין אלו מבטיח כי הכשרתם של הבוגרים היא מן המעלה הראשונה. הנושאים הנלמדים יכולים להשתנות בין הקורסים השונים בתחום, בהתאם להיקף החומר הנלמד וסוג ההכשרה הנרכשת עם סיומם.
על פי רוב, התכנים הנלמדים בקורס כוללים את הנושאים הבאים: מבוא לארכיונאות, תולדות הארכיונאות, ניהול רשומות מידע, מבנה הארכיון, רישום חומר ארכיוני בשיטות מסורתיות וממוחשבות, שימור רשומות ומיגונן, היבטים תרבותיים והיסטוריים, טיפול בחומר ארכיוני חריג, מוזאולוגיה, קשרים עם הקהילה, תיעוד היסטוריה שבעל פה, ביעור רשומות והפקדתן בארכיון ההיסטורי, אתיקה מקצועית, כלים לאפיון, מיון וארגון ועוד שלל תכנים מרתקים.
מה עושים אחרי קורס ארכיונאות?
לבוגרי קורס ארכיונאות אשר יעמדו בהצלחה בכל דרישות הלימודים, לרבות עמידה בחובת נוכחות, השתתפות פעילה בשיעורים, ביצוע התנסויות מעשיות, הגשת תרגילים ומטלות ומעבר בחינות, תוענק תעודת גמר "ארכיונאי מורשה" או "ארכיונאי מוסמך" מטעם המוסד הלימודי בו השלימו את הכשרתם ובהתאם למסלול אותו למדו. חלק מן המוסדות אף מקנים לבוגריהם תעודה מאושרת על ידי איגוד הארכיונאים בישראל.
בפני הבוגרים עומדות אפשרויות תעסוקה שונות ומגוונות. הם יוכלו להשתלב בשוק העבודה במסגרת גנזכים וארכיונים שונים ברחבי הארץ, במוסדות ממשלה, מוסדות להשכלה גבוהה, בתי ספר, ספריות ציבוריות, מוזיאונים, אתרי מורשת, אתרי אינטרנט שמאגדים מידע היסטורי, ארכיונים פרטיים, חברות מסחריו, מוסדות מחקר, ארגונים תרבותיים, גנזך המדינה ועוד.
מה אפשר ללמוד אחרי קורס ארכיונאות?
בוגרי קורס ארכיונאות המעוניינים ברכישת ידע נוסף, בין אם לצורך העשרה אישית והרחבת אופקים ובין אם לצורך העשרת ארגז הכלים המקצועי שלהם, הרחבת הסמכתם ורכישת ידע מקצועי נוסף מתוך מטרה להשתלב בשוק העבודה כאנשי מקצוע מיומנים ואיכותיים בעלי תחומי אחריות מגוונים, יוכלו להמשיך ללימודים נוספים.
אחת האפשרויות העומדת בפני הבוגרים היא השתלבות בקורס מוזיאולוגיה ואוצרות. במסגרת לימודים אלו יוכשרו הבוגרים לסידור חפצי האמנות והיצירות בתערוכה בצורה מקצועית ומעניינית. תחום לימודים נוסף בו יוכלו הבוגרים למצוא עניין הוא לימודי מידענות. לימודים אלו מכשירים את בוגריהם לגשת למידע, לנהל אותו וליצור ידע באופן שיטתי ומשותף במטרה לשפר את הישגיות יעדי הארגון.
אחת האפשרויות העומדת בפני הבוגרים היא השתלבות בקורס מוזיאולוגיה ואוצרות. במסגרת לימודים אלו יוכשרו הבוגרים לסידור חפצי האמנות והיצירות בתערוכה בצורה מקצועית ומעניינית. תחום לימודים נוסף בו יוכלו הבוגרים למצוא עניין הוא לימודי מידענות. לימודים אלו מכשירים את בוגריהם לגשת למידע, לנהל אותו וליצור ידע באופן שיטתי ומשותף במטרה לשפר את הישגיות יעדי הארגון.