לימודי טיפול באמנות - לדעת לטפל ע"י ציור ופיסול
טיפול ב
אמנות הינה אחת מן השיטות הטיפוליות השונות אשר מאפשרת ביטוי עצמי לאו דווקא דרך מילים, דבר הנחשב ליתרון משמעותי בנושא הטיפול בילדים. אולם, גם אנשים בעלי יכולות ביטוי מילולי גבוהות יוכלו להרוויח רבות מטיפול ייחודי זה, כיוון שהוא מעודד את היצירתיות של האדם ועוזר לו להתחבר ולבטא תכנים לא מודעים הקיימים בתוכו.
התרפיה באמנות חדרה לתודעה בשנים האחרונות כשיטה טיפולית יעילה ומוכחת לבעיות שונות כמו דכאון, חרדה ובעיות נוספות. טיפול זה מקנה כלים לתקשורת, שיתוף פעולה ותמיכה חברתית. האמנות משמשת ככלי להתמודדות עם קשיים, תומכת בפיתוח היצירתיות והספונטניות ומקנה דרכים למימוש עצמי וקידום תהליכים קוגנטיביים. קיימים סוגים שונים של תרפיה באמנות:
תרפיה בתנועה, מוזיקה תרפיה,
פסיכודרמה,
פוטותרפיה,
ביבליותרפיה, טיפול באמצעות
ציור, טיפול באמצעות
פיסול ועוד.
מידע כללי על קורס טיפול באמנות
לאמנות וליצירה יש כוח אשר לוקח את האדם למקומות רחוקים, שקטים, שלווים, יצירתיים ומרפאים. יש כאלו אשר משתמשים באמנות כעבודה ממשית וישנם כאלו אשר משתמשים באמנות כתחביב בלבד. נוסף לכך, לאמנות כוח טיפולי עצום, היא מאפשרת לאנשים בכל הגילאים, אשר סובלים מפתולוגיות שונות כמו הפרעות נפשיות, הפרעות רגשיות, קשיי למידה, מחלות סיעודיות וכדומה, להתבטא ולהסביר את תחושותיהם בצורה טובה וברורה.
הלימודים בקורס טיפול באמנות כוללים ידע תיאורטי מקיף, כלים ומיומנויות מעשיות הנדרשים לטיפול בעזרת האמנות. מעבר לכך, מהווים הלימודים מעין מסע להכרות עצמית ולהתפתחות אישית של המשתתפים כבני אדם וכמטפלים. המשתתפים יוכשרו לסייע ולקדם את מטופליהם לעבר התגברות על שלל קשיים, בעיות והפרעות באמצעות כלים שונים מעולם האמנות כמו
ציור,
פיסול וכדומה.
למי מיועד קורס טיפול באמנות?
הלימודים בקורס טיפול באמנות פונים לקהל הרחב ולכל מי שיש ברצונו להשתלב במסלול לימודים מרתק, מהנה, מאתגר ומספק זה, בין אם הינו בעל ידע קודם וניסיון מעשי בתחום הטיפול או האמנויות ובין אם לאו, הן לצורך העשרה אישית ושימוש עצמי והן לצורך רכישת מקצוע חדש והשתלבות בשוק העבודה בתחום מבוקש זה.
הלימודים מתאימים במיוחד לאנשים העוסקים בתחום ה
חינוך,
החינוך המיוחד והטיפול כמו מורים, יועצים,
גננות, כמו גם ליוצרים ואמנים מהסוגים השונים, המעוניינים לרכוש הכשרה מקצועית בתחום טיפולי יעיל זה, בכדי שיוכלו לסייע לרבים להתמודד עם מגוון בעיות, קשיים והפרעות. כמו כן, מתאימים הלימודים למטפלים מהסוגים השונים כמו
פסיכולוגים,
עובדים סוציאליים,
מטפלים בתנועה וכדומה, אשר יש ברצונם להעשיר את ארגז הכלים המקצועי שלהם ולהרחיב את הסמכתם גם בתחום הטיפול באמנויות.
מי יכול להתקבל לקורס טיפול באמנות?
תנאי הקבלה לקורס טיפול באמנות יכולים להשתנות בין מוסדות הלימוד המגוונים אשר מציעים רכישת הכשרה זו ובין הקורסים השונים בתחום, בהתאם לקהל היעד אליו מיועדים הלימודים וסוג ההכשרה הנרכשת עם סיומם. בדרך כלל, בכדי להתקבל לקורסים השונים נדרשים המועמדים להיות בעלי תואר ראשון רלוונטי באחד מן התחומים הבאים:
פסיכולוגיה,
עבודה סוציאלית,
ייעוץ חינוכי,
חינוך מיוחד,
אמנות וכדומה, או ניסיון תעסוקתי קודם בעולמות הטיפול,
החינוך,
ההוראה, ההדרכה, הייעוץ או ה
אימון.
כמו כן, סביר להניח כי יידרשו המועמדים לעבור ריאיון קבלה אישי מול ראשי מסלול הלימודים שמטרתו לקבוע את מידת התאמתם ללימודי התחום ולעיסוק בו. חלק מן הקורסים אף דורשים כי יעברו המועמדים קורסי בסיס בפסיכולוגיה והשלמה של כ-300 שעות לימודי אמנות טרם קבלתם ללימודים.
כמה זמן נמשך קורס טיפול באמנות?
משך הלימודים בקורס טיפול באמנות עשוי להשתנות בין מוסד לימודי אחד למשנהו, בהתאם להיקף החומר הנלמד, סוג ההכשרה הנרכשת עם סיום הלימודים, קהל היעד אליו מיועדים הלימודים, מספר המפגשים השבועיים אשר מתקיימים במהלך ההכשרה ואורכו של כל אחד מן המפגשים הללו. בדרך כלל, כוללים הלימודים בין 100 ל-150 שעות לימוד אקדמיות הנפרשות על פני חודשים ספורים בלבד. קורסים מקיפים ומעמיקים יותר בתחום נפרשים על פני תקופת זמן של בין שנתיים לשלוש שנים.
חשוב לדעת כי מרבית מוסדות הלימוד מציעים השתלבות במסלול הלימודים במתכונת של לימודי ערב ולימודים בימי שישי בבוקר. אפשרות זו מהווה יתרון עבור המעוניינים לרכוש הכשרה זו אך אין ביכולתם לפנות את יומם לטובת הלימודים עקב התחייבויות קודמות כמו עבודה, לימודים או כל התחייבות אחרת.מה לומדים בקורס טיפול באמנות?
תכנית הלימודים בקורס טיפול באמנות משלבת בין תכנים עיוניים ותיאורטיים נרחבים ומעמיקים לבין התנסויות מעשיות ותרגולים רבים. השילוב בין אלו מבטיח כי הכשרתם של הבוגרים הינה מן המעלה הראשונה. הנושאים הנלמדים יכולים להשתנות בין הקורסים המגוונים, בהתאם להיקף החומר הנלמד וקהל היעד אליו מיועדים הלימודים.
על פי רוב, התכנים הנלמדים בקורס כוללים את הנושאים: האמנות ככלי להבעת רגשות, מודעות עצמית דרך אמנות, אסתטיקה, פסיכותרפיה, תהליך קבוצתי דרך אמנות, כלים טיפוליים לעבודה עם אוכלוסיות שונות, בניית אמון, קשר בין אישי כבסיס לריפוי, עבודה עם ילדים, יחסי מטפל-מטופל, אתיקה מקצועית, ביטוי ועיבוד רגשי בעזרת כלים אמנותיים שונים, התאמת סוגי אמנות שונים לפתולוגיות שונות, אבחון ובניית תכנית טיפולית, דינמיקה קבוצתית, התפתחות ציורי ילדים, הדרכת הורים ועוד שלל תכנים מרתקים.מה עושים אחרי קורס טיפול באמנות?
לבוגרי קורס טיפול באמנות אשר יעמדו בהצלחה בכל דרישות הלימודים, לרבות עמידה בחובת נוכחות, השתתפות פעילה בשיעורים, ביצוע ההתנסויות המעשיות, הגשת התרגילים והמטלות ומעבר הבחינות, תוענק תעודת גמר "מטפל באמנות" מטעם המוסד הלימודי בו השלימו את הכשרתם. חל' ממוסדות הלימוד אף מאפשרים לבוגריהם להצטרף ליה"ת, ארגון המטפלים להבעה ויצירה בישראל, עם סיום הלימודים.
בפני בוגרי קורס טיפול באמנות עומדות אפשרויות תעסוקה שונות ומגוונות. הם יוכלו להשתלב בשוק העבודה במסגרת מערכות החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי, בקופות חולים, בקליניקות לבריאות הנפש, מרפאות פרטיות וציבוריות, מרכזים קהילתיים ועוד. אפשרות נוספת אשר עומדת בפני הבוגרים הינה פנייה לדרך עצמאית, פתיחת קליניקה פרטית משלהם, צבירת קהל לקוחות וטיפול בו באמצעות כלי יעיל זה.מה אפשר ללמוד אחרי קורס טיפול באמנות?
בוגרי קורס טיפול באמנות המעוניינים ברכישת ידע נוסף, בין אם לצורך העשרה אישית והרחבת אופקים ובין אם לצורך העשרת ארגז הכלים המקצועי שלהם, הרחבת הסמכתם ורכישת ידע מקצועי נוסף מתוך מטרה להשתלב בשוק העבודה כאנשי מקצוע איכותיים ומיומנים בעלי תחומי אחריות מגוונים, יוכלו להמשיך ללימודים נוספים. אחת האפשרויות העומדת בפני הבוגרים הינה השתלבות ב
קורס פוטותרפיה. במסגרת לימודים אלו יוכשרו הבוגרים לשימוש בצילום ככלי טיפולי המאפשר חיבור לנפש ולתחושות ללא שימוש במילים.
תחום לימודים נוסף בו יוכלו הבוגרים למצוא עניין הינו
קורס הנחיית קבוצות. לימודים אלו מכשירים את בוגריהם להדרכה של קבוצות, זיהוי תהליכים פנימיים ונסתרים בתוך הקבוצה והשגת המטרה המשותפת בצורה הטובה ביותר.
למי מתאים ללמוד קורס טיפול באמנות?