ללמוד איך לחנך וללמד תלמידי תיכון
תמיד חלמת להיות מורה? רוצה להשפיע על דור העתיד? כיום דמות המורה בבתי הספר התיכוניים תופסת חלק חשוב מעיצובה של החברה כולה מהסיבה הפשוטה שבגיל זה מעצב הנער את דמותו, אופיו ורמת ערנותו לסביבה. התכנים שאותם סופג התלמיד במהלך תקופת התיכון משמעותיים מאוד לעתידו.
במהלך תקופת התיכון התלמידים עוברים שינויים רגשיים, מתחילים להיפתח רגשית, חווים שינויים פיזיים ורוכשים תחומי התעניינות שמסיטים אותם מהלימודים. ההתמודדות של המחנך מול התלמידים משמעותית ומורכבת.עם זאת, מטרתו העיקרית של המורה בגילאים אלו היא להקנות את הידע הדרוש לתלמיד בכדי להצליח בבחינות הבגרות.
תכנית לימודים במסגרת לימודי חינוך
לימודי תואר ראשון בחינוך אורכים כשלוש שנים ובסיומם מקבלים הבוגרים תואר B.A. בחינוך. במהלך הלימודים רוכשים הסטודנטים תכנים עיוניים וכן התנסות מעשית. ישנם תחומי התמחות שונים בחינוך, למשל: חינוך לגיל הרך,
חינוך מיוחד, הוראת מדעי הטבע, הוראת מדעים מדויקים, הוראות מקצועיות במגוון תחומים ועוד.
כמו כן, בימינו קיימים מקצועות לימוד בלתי קונבנציונליים המאפשרים לתלמידים להרחיב את אופקיהם ולהתמקצע. לפיכך, ישנו ביקוש להוראה גם למקצועות אלה. מבין המקצועות הבלתי קונבנציונליים ניתן למנות מגמות שונות וביניהן: מגמת רכיבה על סוסים, לימודי שפות שונות באופן נרחב (צרפתית, ערבית, איטלקית ועוד), מגמת מוסיקה, מגמת תאטרון, מגמת אמנות וכדומה. תכנית הלימודים מורכבת מקורסי בחירה וקורסי חובה והם מותאמים להתמחות שאותה בוחר כל סטודנט. מי מכם ששואף להשתלב כמורה בבתי הספר התיכונים יצטרך ללמוד במסלול המשלב גם תעודת הוראה.
תעודת הוראה
כדי להיות מורה בישראל יש צורך בתעודת הוראה. תעודת הוראה היא למעשה תעודת הסמכה מקצועית המצורפת ללימודי תואר ראשון בחינוך או לתארים שונים. בתעודת ההוראה מצוין בפירוש תחום ההתמחות של מסיים התואר. תחומי ההתמחות הם רבים ומגוונים וביניהם: הוראת ספרות, הוראת גיאוגרפיה, הוראת ערבית, הוראת תקשורת, הוראת אזרחות, הוראת לשון, הוראת מתמטיקה, ועוד.
מתעניינים שרוצים ללמוד הוראה יוכלו לעשות זאת במסגרת לימודים לתואר במקצוע שבו הם רוצים להתמחות במסלול משולב עם תעודת או לעבור מסלול השלמה לתעודת הוראה, כמובן אם הם בעלי תואר ראשון בהתמחות כלשהי. כמו כן, כדי להפוך למורה מן השורה יש צורך לעבור
סטאז'.
למי מתאים להיות מורה בתיכון
בתקופת התיכון חווים התלמידים שינויים הן מבחינה הפיזית והן מהבחינה הנפשית, ולכן תקופה זו מלווה במצבי רוח קיצוניים ושונים. ההתמודדות עם התלמידים קשה, שכן הם עסוקים בתחומי העניין שלהם ועל המחנך להכווין אותם ולסייע להם כדי להבטיח להם עתיד טוב. כדי להיות מורה בתיכון צריך להיות סובלני ורגיש לצרכיהם של בני הנוער. כמו כן, על המורה להיות בעל יחסי אנוש ברמה גבוהה מאד מהסיבה שכל התפקיד מושתת על התנהלות מול תלמידים, קולגות, הנהלת בית הספר ועוד.תפקיד המורה בתיכון
לכל המורים באשר הם יש תפקיד ומקום מהותי מאוד בחייו של תלמידי התיכון. בישראל ישנה הבחנה בין מורה מקצועי למחנך. מחנך מלווה כיתה ואחראי על שיעורי החינוך והקניית הערכים, ואילו מורה מקצועי מלמד מקצוע או כמה מקצועות ספציפיים. המורים מחויבים להוות דוגמה לתלמידי התיכון וללוות את התלמידים בהתפתחותם מכל הבחינות תוך שהוא קשוב לצרכיו ומעודד את ביטוי אופיו הייחודי של כל תלמיד.
בנוסף לכך, מתווספות שעות עבודה מרובות שכן עיקר העבודה של המורה מתבצעת בבית בבדיקה מטלות, מבחנים והכנה שיעורים, עמידה ממושכת מול כיתה וטיפול בהפרעות במקרים חריגים. תפקיד המחנך מכיל בתוכו תחומי אחריות רבים. העבודה אמנם קשה אך מספקת ומביאה לתחושת מימוש עצמי.ללמד נוער בסיכון
לאנשי הוראה חזקים במיוחד ישנו מסלול הוראה ל
נוער בסיכון. נערים ונערות בסיכון הם תלמידים שנפלטו ממסגרות הלימודים הקונבנציונליות, וכעת לומדים במסגרת לימודים מיוחדת המותאמת לצרכיהם ולרקע שלהם. חשוב להבין שלעתים קרובות נערים בסיכון באים מרקע קשה, ולכן על המהורים להיות חזקים מבחינה נפשית, בעלי סבלנות רבה ואמונה בהצלחת התלמידים.
נערים ונערות בסיכון באים למסגרת הלימודים עם מטען רגשי עצום על כתפיהם. חלקם באים ממשפחות מעוטות יכולת שאינן יכולות להעניק לילדיהן חינוך במסגרת הרגילה, לאחרים הורים שצורכים סמים או אלכוהול. בעקבות זאת, לא אחת מסתבכים ילדים אלה בעבירות שונות הכוללות עבירות סמים, אלכוהול, גניבות ואף עבירות מין. מוסדות לימוד המיועדים במיוחד לנוער בסיכון נועדו לשקם את הנוער ולהחזירו למסלול הנכון.
למי מתאים ללמוד תואר ראשון בחינוך והוראה?