לימודי תעודת הוראה - להיות מורה בישראל
משרד ה
חינוך בישראל קובע כי אחת ההתניות לקבל רישיון הוראה היא שלמבקש תהיה תעודת הוראה. כל מי שרואה עצמו ממלא תפקיד חשוב זה, בו מוטלת על אחריות המורה להעביר ידע נרחב וערכים לתלמידים, צריך להבין כי לא מדובר במשימה פשוטה וקלה כלל. ההכשרה העומדת בפני המורים אינה הכשרה פשוטה, אך מטרתה היא להכין אותם להשתלבות במערכת החינוך של ישראל.
תעודת הוראה הינה תעודה אשר מהווה אישור והסמכה לאנשי חינוך לעסוק בתחום החינוך, ההוראה, ההדרכה והלימודים, במסגרת החינוך הפורמלי ובמסגרת החינוך הבלתי פורמלי. הצורך בתעודת הוראה נובע מן ההבנה כי אין זה מספיק ללמוד מקצוע בכדי להיות מורה לאותו המקצוע והעברתו הלאה לתלמידים.
מידע כללי על קורס תעודת הוראה
מורים המבקשים להשתלב במערכת החינוך נדרשים להחזיק בתעודת הוראה, אותה ניתן לקבל לאחר לימודים מקיפים ומעמיקים בתחום. במסגרת לימודי תעודת הוראה בוחרים המשתתפים התמקצעות בתחום עיקרי אשר מעניין ומושך אותם, אותו הם מעוניינים להעביר לדור הבא של תלמידים. לימודי תעודת הוראה מתאימים לבוגרי תואר ראשון המעוניינים להרחיב את הסמכתם בשלל הנשואים:
פסיכולוגיה, לשון
עברית,
היסטוריה,
כימיה,
ביולוגיה,
אנגלית,
מתמטיקה,
ספרות ועוד, הן במסגרת החינוך בבתי הספר היסודיים, העל יסודיים, החינוך במיוחד, חינוך לגיל הרך וכדומה.
הלימודים בקורס תעודת הוראה כוללים ידע תיאורטי מקיף, כלים ומיומנויות מעשיות הנדרשים לצורך קבלת רישיון ההוראה. לימודים אלו משלבים בין עולם הפסיכולוגיה לעולם החינוך, ובין הכשרה מקצועית מעשית לבין ידע מעמיק בנושאי הלימוד השונים, זאת תוך התמקדות במיומנויות ההוראה השונות.
למי מתאים קורס תעודת הוראה?
הלימודים בקורס תעודת הוראה פונים לקהל הרחב ולכל מי שיש ברצונו להשתלב במסלול לימודים מרתק, מהנה, מאתגר ומספק זה, בין אם הינו בעל ידע קודם וניסיון מעשי בתחום החינוך ובין אם לאו, הן לצורך העשרה אישית ושימוש עצמי והן לצורך רכישת מקצוע חדש והשתלבות בשוק העבודה בתחום מבוקש זה.
הלימודים מתאימים לכל מי שמעוניין להשתלב בעבודה שהינה שליחות חברתית של ממש במסגרת הוראה בבתי הספר היסודיים או העל יסודיים. בלימודים אלו יוכלו למצוא עניין בוגרי תואר ראשון במגוון התחומים, אשר יש ברצונם לעבור הכשרה מקצועית ואיכותית, לרכוש ידע נרחב, כלים ומיומנויות ולהעשיר את ארגז הכלים המקצועי שלהם. כמו כן, יוכלו למצוא עניין בלימודים מורים העוסקים בתחום זה מכבר ומעוניינים בהרחבת הסמכתם ללימוד מקצוע נוסף.מי יכול להתקבל לקורס תעודת הוראה?
תנאי הקבלה לקורס תעודת הוראה יכולים להשתנות בין מוסדות הלימוד המגוונים אשר מציעים רכישת הכשרה זו ובין הקורסים השונים בתחום, בהתאם לקהל היעד אליו מיועדים הלימודים וסוג ההכשרה הנרכשת עם סיומם. בדרך כלל, לימודי תעודת הוראה לחסרי תואר, דורשים כי יהיו המועמדים בעלי תעודת הסמכה מקצועית וציון תקף של הבחינה הפסיכומטרית.
בכדי להתקבל ללימודי הסבת אקדמאים להוראה, נדרשים המועמדים להיות בעלי תואר ראשון אקדמי. כמו כן, בשני המסלולים הללו, נדרשים המועמדים לעבור ריאיון קבלה אישי מול ראשי מסלול הלימודים, זאת מתוך מטרה לקבוע את מידת התאמתם ללימודי התחום ולעיסוק בו.כמה זמן נמשך קורס תעודת הוראה?
משך הלימודים בקורס תעודת הוראה עשוי להשתנות בין מוסד לימודי אחד למשנהו, בהתאם להיקף החומר הנלמד, סוג ההכשרה הנרכשת עם סיום הלימודים, קהל היעד אליו מיועדים הלימודים, מספר המפגשים השבועיים אשר מתקיימים במהלך ההכשרה ואורכו של כל אחד מן המפגשים הללו. בדרך כלל, נפרשים הלימודים על פני תקופת זמן של בין שנה לשנתיים.
חשוב לדעת כי מרבית מוסדות הלימוד מציעים השתלבות במסלול הלימודים במתכונת של לימודי ערב ולימודים בימי שישי בבוקר. אפשרות זו מהווה יתרון עבור המעוניינים לרכוש הכשרה זו אך אין ביכולתם לפנות את יומם לטובת הלימודים עקב התחייבויות קודמות כמו עבודה, לימודים או כל התחייבות אחרת. כך יוכלו ללמוד בשעות ובזמנים המתאימים להם ביותר.מה לומדים בקורס תעודת הוראה?
תכנית הלימודים בקורס תעודת הוראה משלבת בין תכנים עיוניים ותיאורטיים נרחבים ומעמיקים לבין התנסויות מעשיות ותרגולים רבים. השילוב בין אלו מבטיח כי הכשרתם של הבוגרים הינה מן המעלה הראשונה. הנושאים הנלמדים יכולים להשתנות בין הקורסים המגוונים, בהתאם להיקף החומר הנלמד וקהל היעד אליו מיועדים הלימודים.
על פי רוב, התכנים הנלמדים בקורס כוללים את הנושאים: מושגי יסוד בהוראה וחינוך, שיטות הוראה, תהליכי חשיבה, למידה, קורסי מבוא בפסיכולוגיה, קורסי התמחות והתנסות מעשית על פי מקצועות ההוראה, קורסי העשרה בנושאים חינוכיים מגוונים, הפסיכולוגיה של החינוך, התפתחות הילד ועוד שלל תכנים מרתקים.מה עושים אחרי קורס תעודת הוראה?
לבוגרי קורס תעודת הוראה אשר יעמדו בהצלחה בכל דרישות הלימודים, לרבות עמידה בחובת נוכחות, השתתפות פעילה בשיעורים, ביצוע ההתנסויות המעשיות, הגשת התרגילים והמטלות ומעבר הבחינות, תוענק תעודת גמר מטעם המוסד הלימודי בו השלימו את הכשרתם. תעודה זו הינה תעודת הוראה לבתי הספר היסודיים או העל יסודיים/תעודת הוראה משולבת/תעודת הוראה לחינוך המיוחד, ובהתמקצעות מסוימת (למשל אנגלית, מתמטיקה, אזרחות וכדומה) בהתאם למסלול זו למדו. תעודת ההוראה מאושרת על ידי משרד החינוך והיא מהווה אישור לעסוק בתחום.
בפני בוגרי קורס תעודת הוראה עומדות אפשרויות תעסוקה שונות ומגוונות. הם יוכלו להשתלב בשוק העבודה במסגרת החינוך הפורמלי או הבלתי פורמלי, בבתי הספר הרגילים וכן בבתי הספר המיוחדים.מה אפשר ללמוד אחרי קורס תעודת הוראה?
בפני בוגרי קורס תעודת הוראה המעוניינים ברכישת ידע נוסף, בין אם לצורך העשרה אישית והתפתחות ובין אם לצורך העשרת ארגז הכלים המקצועי שלהם במטרה להשתלב בשוק העבודה כאנשי מקצוע מיומנים ואיכותיים, עומדת האפשרות להמשיך ללימודים נוספים. אחת האפשרויות העומדת בפני הבוגרים הינה
קורס הוראה מתקנת. לימודים אלו יקנו למשתתפים שיטות לעבודה עם תלמידים בעלי לקויות למידה שונות, במטרה לפתח את הבטחון האישי שלהם ולסייע להם להתמודד עם הקשיים הלימודיים והחברתיים הנלווים לכך.
כמו כן, יוכלו המשתתפים להמשיך ל
קורס קואוצ'ינג ADHD. לימודים אלו יקנו להם ידע נרחב ומעמיק לטיפול בילדים, בני נוער ומבוגרים בעלי הפרעות קשב וריכוז, תוך התמקדות במאפייניה של הפרעת הקשב והריכוז ובאפשרויות ההתמודדות עימן.