מה כדאי לדעת על לימודי ריפוי בעיסוק?
תכנית הלימודים במסלול לתואר ראשון בריפוי בעיסוק משלבת לימודים תיאורטיים ומעשיים. במסגרת התואר נלמדים נושאים שונים ממדעי הרפואה, מדעי החברה וההתנהגות וריפוי בעיסוק. הלימודים כוללים תכנים במגוון נושאים כמו פסיכולוגיה, אנטומיה, פיזיולוגיה, גישות טיפול ועוד. כחלק מהלימודים יוצאים הסטודנטים גם להכשרה מעשית במוסדות טיפוליים שונים.
למי מתאים ללמוד תואר ראשון בריפוי בעיסוק?
למה כדאי לעשות תואר ראשון בריפוי בעיסוק?
מרפאים בעיסוק עובדים בשיתוף פעולה עם המטופל במטרה לשפר את תפקודו ואיכות חייו של המטופל, באמצעות התאמה של ציוד ואביזרי עזר, אימון, תרגול, הדרכה, ייעוץ ועוד. באמצעות שימוש בפעילויות והעיסוקים של האדם בחיי היום-יום, ניתן להגביר או לאפשר השתתפות בתפקידי האדם בקהילה, בבית, בעבודה ובמסגרות אחרות. מדובר בתחום שטומן בחובו תחושת שליחות, סיפוק והגשמה עבור אנשים אוהבי אדם שנהנים לעזור לזולת.
מעבר לכך, יש מגוון תחומים ומקומות עבודה בהם ניתן להשתלב במקצוע זה. כמרפאים בעיסוק ניתן לעבוד עם גילאים שונים, מגבלות שונות ובתחומים שונים. כמו כן, בהרבה מקומות העבודה היא כחלק מצוות של אנשי מקצוע שונים כמו רופאים, פיזיותרפיסטים, פסיכולוגים, קלינאי תקשורת, עובדים סוציאליים ועוד. יתרון נוסף במקצוע הוא שהתואר הראשון בריפוי בעיסוק מקנה מקצוע ומיד עם סיום הלימודים ניתן לעבוד בתחום. התואר הראשון נותן את הכלים וההכשרה לאבחון, טיפול ושיקום מטופלים בעלי מגבלה.
למי מתאים ללמוד ריפוי בעיסוק?
מה תנאי הקבלה לתואר ראשון בריפוי בעיסוק?
בדרך כלל נדרשים המועמדים להיות בעלי תעודת בגרות מלאה, וכן בעלי ציון פסיכומטרי של 600 לפחות. בנוסף, נדרש ציון של 100 לפחות בסיווג אנגלית. כמו כן, מוסדות לימוד רבים דורשים כי יעברו המועמדים ריאיון קבלה אישי מול ראשי מסלול הלימודים, זאת על מנת לקבוע את מידת התאמתם ללימודי התחום ולעיסוק בו. מידע נוסף ניתן למצוא בקישור: תנאי קבלה - לימודי ריפוי בעיסוק.
כמה זמן נמשכים לימודי ריפוי בעיסוק?
יש לציין שעל מנת לעסוק בתחום, לאחר סיום לימודי התואר יש לעבור בחינת רישוי ממשלתית. התנאים הנוספים לקבלת תעודת מקצוע בריפוי בעיסוק בישראל הם תואר ראשון (לפחות) בריפוי בעיסוק וסיום הכשרה מקצועית מעשית בהיקף של 1,000 שעות (שעושים כחלק מהתואר).
מה לומדים בתואר ראשון בריפוי בעיסוק?
בדרך כלל, התכנים הנלמדים במסלול זה כוללים את הנושאים: סוציולוגיה, פסיכולוגיה, שיטות מחקר, פתולוגיות ומחלות פנימיות, נוירולוגיה ונוירו-פתולוגיה, התפתחות סנסומוטורית נורמלית, סטטיסטיקה, פסיכולוגיה התפתחותית, גריאטריה, אבחונים קוגנטיביים, שיטות אבחון והערכה, אורתופדיה, קינזיולוגיה ועוד שלל נושאים.
מה עושים עם תואר ראשון בריפוי בעיסוק?
בפני בוגרי לימודי תואר ראשון בריפוי בעיסוק עומדות אפשרויות תעסוקה שונות ומגוונות. הבוגרים יוכלו להשתלב באבחון, טיפול, ייעוץ, חינוך ומחקר במוסדות שיקומיים, מרכזים קהילתיים, מוסדות חינוך, מרכזים להתפתחות הילד, מרכזים קהילתיים, בתי חולים, קופות חולים, בתי אבות, בתי ספר, גני ילדים ועוד.
מה אפשר ללמוד אחרי תואר ראשון בריפוי בעיסוק?
בוגרי לימודי תואר ראשון בריפוי בעיסוק המעוניינים ברכישת ידע נוסף, בין אם לצורך העשרה אישית והרחבת אופקים ובין אם לצורך העשרת ארגז הכלים המקצועי שלהם, הרחבת הסמכתם ורכישת ידע מקצועי נוסף מתוך מטרה להשתלב בשוק העבודה כאנשי מקצוע איכותיים ומיומנים בעלי תחומי אחריות מגוונים, יוכלו להמשיך ללימודים נוספים. אחת האפשרויות העומדת בפני הבוגרים היא תואר שני בבריאות נפש קהילתית. לימודים אלו מקנים את הידע הנדרש לקידום בריאות נפשית ורווחה של כלל האוכלוסייה ובפרט אוכלוסיות המתמודדות עם סטיגמה והדרה. תחום לימודים נוסף בו יכולים הבוגרים להמשיך הוא תואר שני בהתפתחות הילד. בתואר זה מרחיבים את הידע של המרפא בעיסוק בתחומי ההתפתחות ולומדים למשל על כלי הערכה ובניית תוכניות התערבות רלוונטיות לעבודה עם ילדים ובני נוער.
כמו כן, יוכלו בוגרי התואר הראשון ללמוד קורסים שונים, כמו לדוגמה קורס בהתאמות ושינויי דיור למרפאים בעיסוק. במסגרת קורס זה מתמחים המרפאים בעיסוק בתכנון פתרונות להנגשת ביתו של המטופל ושמירה על בטיחותו. בנוסף, במהלך הקורס המרפא בעיסוק לומד מושגי יסוד הקשורים לתכנון ושינויי הדיור כמו למשל מדידה, שרטוט וקנה מידה.