רוצה לקבל מידע על מבחן הקבלה לתואר שני בפסיכולוגיה?
מבחן מתא"ם התקיים לראשונה בשנת 2000 בעקבות העלייה בביקוש ללימודי
תואר שני בפסיכולוגיה והצורך בתנאי קבלה אחידים לכל המועמדים. הבחינה נערכת אחת לשנה על-ידי המרכז הארצי לבחינות והערכה ונכתבת על ידי דוקטורנטים נבחרים ואנשים בסגל הבכיר בחוגים לפסיכולוגיה בארץ. הבחינה נועדה למיין את המועמדים לתארים מתקדמים בפסיכולוגיה באמצעות השוואה אובייקטיבית בין המועמדים ללימודי תואר שני.
הבחינה מהווה תנאי הכרחי לקבלה ללימודי תואר שני בפסיכולוגיה בכל האוניברסיטאות והמכללות בארץ ומשקלה בשקלול הסופי למועמד לתואר שני גבוה מאד. בעלי לקויות למידה ומוגבלויות אחרות רשאים לקבל הקלות ולהבחן בבחינה מותאמת. על מנת לקבל הקלות יש לפנות למרכז הזימונים של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה מוקדם ככל האפשר ולשלוח להם טפסים ואישורים בהתאם לצורך.
הרשמה למבחן המתא"ם
הבחינה נערכת אחת לשנה. את ההרשמה לבחינה ניתן לבצע באמצעות טפסי הרשמה לבחינה אותם ניתן להשיג בדואר, במזכירות באוניברסיטאות ובמכללות או באמצעות פנייה ישירה למרכז הארצי לבחינות והערכה. כדי להירשם יש לשלם עבור הבחינה בדואר או בבנק ולשלוח את הטופס כשהוא חתום על ידם. אפשרות חדשה וקלה יותר היא להירשם באמצעות האתר של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה באמצעות כרטיס אשראי.
מבנה הבחינה
הבחינה מכילה שני פרקים: פרק א': ידע והבנה בשיטות מחקר וסטטיסטיקה. פרק זה עוסק בשיטות מחקר בפסיכולוגיה, הערכה ושימוש בכלים סטטיסטיים במחקר פסיכולוגי, הוא מהווה 30% מהציון הכללי, כולל 40 שאלות ואורך כשעתיים. הפרק בנוי משלושה סוגי שאלות עיקריים: שאלות אמריקאיות, שאלות פתוחות וממוקדות, ואשכולות מחקרים- בשאלות אלה מובא מחקר ומיד לאחריו שאלות לגביו.
פרק ב': הבנת טקסטים מדעיים בפסיכולוגיה. פרק זה מהווה 70% מהציון הכללי, כולל ארבעה טקסטים בהם 50 שאלות ואורך כשלוש שעות. הפרק כולל שלושה סוגים שונים של שאלות: שאלות הבנה העוסקות בהבנת מאמר, שאלות מתודולוגיה העוסקות בהבנת חשיבות המחקר ושאלות ידע כללי שדורשות ידע חיצוני מעבר לכתוב במאמרים.
הקשיים העומדים בפני המועמדים לבחינה
מבחן המתא"ם שונה מהבחינות אותן מכירים בוגרי
תואר ראשון בפסיכולוגיה וכן מבחינות המיון השונות וממבחני הפסיכומטרי, שכן מבחן המתא"ם בודק הבנה ויישום החומר הנלמד. נוסף על כך, מדובר בבחינה עמוסה ומוקצבת בזמן, לכן נוצר לחץ בעקבות מורכבות ואורך השאלות. מכשול נוסף בלימוד למבחן המתא"ם הוא הקושי בצפיית השאלות והנושאים בבחינה. לא מתפרסם סילבוס רשמי לבחינה ועל הנבחנים ללמוד את כל החומר שלמדו באוניברסיטה או במכללה מבלי מיקוד מסוים.
כיצד ניתן ללמוד לבחינה?
כיום, מוצעים קורסים רבים ללימוד למבחן מתא"ם. היתרון המובהק בלמידה בעזרת
קורס מתא"ם הוא מתן חומר מעודכן ללימוד לבחינה אותו אוסף המכון בו מתבצע הקורס תוך מחקר וסטטיסטיקות של מבחנים קודמים. יתרון נוסף הוא הלמידה בכיתה, כשלומדים בכיתה ניתן ללמוד משאלות של אחרים והלמידה חווייתית יותר, נוסף על כך הלימודים במסגרת קורס מחייבים תהליך למידה אינטנסיבי ומקנים לתלמיד לוח זמנים מוגדר וברור.
דרך נוספת היא לימוד עצמי. ניתן להסתמך על חומר משנים קודמות או להשיג חומר מאנשים שעברו את הבחינה, אך כיום קיימת האפשרות לקבל חומרים ממכונים ולרכוש ערכת הכוללות: חומרים, שיעורים, וסימולציות. דרך זו מתאימה במיוחד לאנשים בעלי משמעת עצמית גבוהה ויכולת למידה עצמאית.
משמעות הציון של מבחן המתא"ם
ציון המבחן נע בין 50 ל-150 וממוצע הציונים כיום עומד על 100. את הציון ניתן לראות לאחר הבחינה באתר של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה והוא תקף לשנתיים. לציון חשיבות רבה מאד, יכול להיווצר מצב של בוגר תואר ראשון שסיים בציונים מאד גבוהים, לא צלח את מבחני המתא"ם ולא יוכל להתקבל ללימודי התואר השני. כל אוניברסיטה נותנת משקל שונה לציון המבחן בתהליך הרישום ללימודי תואר שני בפסיכולוגיה.
ישנו ציון סף מינימלי בכל אוניברסיטה וכדי להירשם ללימודי תואר שני על המועמד לעמוד בו. לתוצאות מבחן המתא"ם מתווסף ראיון קבלה והתייחסות לציוני התואר הראשון בשקלול למועמד, היחס ביניהם משתנה מאוניברסיטה לאוניברסיטה. בנוסף לכך, נבחן אשר ניגש לבחינת המתא"ם פעמיים, ייחשבו לו את הציון הגבוה שמבין שתי הבחינות.