המכללה האקדמית הערבית לחינוך בישראל
תואר ראשון
המכללה האקדמית הערבית לחינוך בישראל מקיימת שלל מסלולי לימוד לתואר ראשון בהוראה במגוון תחומים ולגילאים שונים. כל סטודנט יכול להתמקצע במקצוע המעניין אותו ולהתמחות בשכבת הגיל אותה הוא מעוניין ללמד. ההתנסות המעשית במוסדות הלימוד מהווה את החלק העיקרי של תכניות הלימוד, ומושם עליה דגש רב. במהלך ההתנסות הסטודנטים נחשפים לשיטות הוראה שונות, להתנהלות בכיתה, לתלמידים, ומקבלים הדרכה לכל אורך הדרך.
מסלול מצוינים
סטודנטים מצטיינים יכולים להשתתף בתכנית הארצית רג"ב (ראש גדול בהוראה) אשר ייעודה לטפח מורים שיהוו מופת חינוכי ודוגמה למנהיגות ומקצוענות עבור התלמידים שלהם. הסטודנטים הנבחרים לתכנית הם כאלה בעלי פוטנציאל לימודי והתנהגותי גבוה שיוכלו לעבור את תהליך ההכשרה של התכנית. תכנית רג"ב שמה דגש על פיתוח מנהיגות חינוכית וחברתית אשר תאפשר לסטודנטים ליזום ולקדם בעתיד את מערכת החינוך הערבית בארץ. התכנית מכינה את הסטונדטים לקראת השתלבות בהוראה בבתי ספר במגזר היהודי, ועושה זאת בשיתוף עם מכון מרחבים. בין הקורסים הייחודיים הקיימים בתכנית ניתן למצוא נושאים כמו שילוב אומנויות בלמידה, פיתוח יוזמות חינוכיות, סדנאות ועוד.
מסלול יסודי (א'-ו')
מסלול חינוך לבית הספר היסודי של המכללה האקדמית הערבית לחינוך בישראל מכשיר מורים ומחנכים לגילאי יסודי ומקנה להם את השליחות שבהוראה ובחינוך. גילאים אלה הם גילאים משמעותיים בשלב ההתפתחות של כל ילד, ולכן תפקיד המורים לעזור להם לפתח את היצירתיות והסקרנות שבהם. המסלול משלב ידע דיסציפלינארי, היבט פדגוגי-דידקטי והיבט ערכי בהכשרה של הסטודנטים. בנוסף ללימודים העיוניים, מושם דגש מיוחד על התנסות בהוראה פרונטלית בבתי ספר. כל סטודנט במסלול יכול לבחור בין שלוש התמחויות דו-חוגיות: מדעים-מתמטיקה, מדעים-חינוך מיוחד או מתמטיקה-חינוך מיוחד.
מסלול גיל רך מלידה עד שש
תכנית הלימודים כוללת תהליכי הוראה תיאורטיים הקשורים בהיבטים שונים של התפתחות הילד - ההיבט הרגשי, החברתי, הקוגניטיבי והמוטורי. הלימודים מקנים את הבסיס הדרוש להתנסות המעשית של הסטודנטים במסגרות השונות של הגיל הרך. בסוף הלימודים הסטודנטים יהיו בעלי ידע תיאורטי רחב ועדכני בתחום החינוך לגיל הרך, יהיו בידיהם כלים מקצועיים להשתלב במסגרות, והם יהיו מוכנים לעצב את עולם התוכן של הילדים שבאחריותם ולספק להם מיומנויות שונות. בין הקורסים הקיימים בתכנית נכללים: תכנון תכניות לימודים בגיל הרך, המשחק בגיל הרך, ילד גן וחברה, ספרות ילדים, כישורי חיים בגיל הרך ועוד.
מסלול חינוך מיוחד (6-21)
סטודנטים הבוחרים במסלול לחינוך מיוחד של המכללה האקדמית הערבית לחינוך יוכלו לבחור בין שתי התמחויות: חינוך מיוחד-מדעים או חינוך מיוחד-מתמטיקה. שני המסלולים מכשירים את הסטודנטים להיות מורים ומחנכים לתלמידים עם צרכים מיוחדות במסגרות מגוונות ובהן גם בתי ספר רגילים וגם בתי ספר לחינוך מיוחד במערכת החינוך הערבית. מטרת תכנית הלימודים היא ליצור אנשי מקצוע שישפרו את איכות החיים של תלמידים עם צרכים מיוחדים, יתנו להם תמיכה וחינוך ראויים ויעזרו להם להגיע למימוש עצמי.
מסלול על-יסודי (חט"ב – ז'-י')
התכנית לתואר ראשון בהוראה של המכללה האקדמית הערבית לחינוך בישראל מכשירה מורים מקצועיים הבקיעים בשיטות ההוראה החדשניות ביותר. המסלולים המוצעים משלבים בין תכנים עיוניים מעמיקים לבין התנסויות מעשיות בבתי הספר. הסטודנטים יכולים לבחור בהתמחות חד-חוגית באנגלית או במתמטיקה, כאשר ההתמחות באנגלית עוסקת בשפה ובספרות האנגלית, וההתמחות במתמטיקה מתמקדת בללמד את הסטודנטים כיצד להכשיר תלמידים במיומנויות מתמטיות ובמתמטיקה שימושית. מלבד התמחויות אלה, קיימות גם אפשרויות בחירה של התמחויות דו-חוגיות: כימיה-פיסיקה, כימיה-ביולוגיה או פיסיקה-מדעי המחשב.
מסלול רב גילאי (יסודי ועל-יסודי)
סטודנטים במסלול הרב גילאי יכולים לבחור בין התמחות ערבית לכיתות א'-י' להתמחות עברית לכיתות ג'-י'. בהתמחות בערבית מכשירים את הסטודנטים ללימוד השפה והספרות הערבית באמצעות קורסים כמו מורפולוגיה ותחביר, פרגמטיזם בלשון, הבעה בעל פה, הבעה בכתב, כתיבה יוצרת ועוד. בתכנית ההתמחות נלמד גם תחום ההוראה וגם הידע הלשוני והספרותי. הסטודנטים ילמדו לפתח יכולות קריאה וחשיבה ביקורתית אצל התלמידים שלהם, וזאת על מנת שיפתחו ראייה למורשת הערבית. בהתמחות בעברית נכללים קורסים להוראת השפה העברית ומטרת התכנית היא לטפח מורים בעלי כישורים לפיתוח תהליכי למידה. מלבד הוראה, הסטודנטים יתנסו גם במחקר השפה העברית, ולימוד של ספרות ודקדוק.