לימודי מטפלות - לטפל בפעוטות וילדים
על פי מחקרים חינוכיים ופסיכולוגיים רבים, התפתחות הילד בשנים הראשונות לחייו משפיעה רבות על המשך חייו הבוגרים ומעצבת אותם ואת אישיותו. במסגרת מקצועות ותפקידי
החינוך בגיל הרך, נמצא תפקידה של המטפלת ולה חשיבות מהותית להתפתחותו התקינה של הילד, הן מבחינה קוגנטיבית והן מבחינה
פסיכולוגית.
במסגרת הסמכת מטפלות לגיל הרך, ישנן מספר סוגי הכשרות, כאשר כל אחת מהן מקנה לבוגריה הסמכה שונה: קורס מטפלות סוג 1 המאפשר טיפול בתינוקות ופעוטות החל מגילאי לידה עד גיל 3 או קורס מטפלות סוג 2, אשר מהווה המשך להסמכת מטפלות סוג 1, והוא מאפשר טיפול בילדים עד גיל 6. בעבר היה תחום זה פרוץ ומטפלות לא נדרשו לעבור הסמכה מקצועית, אולם כיום החל משרד התמ"ת לפקח על התחום ולדרוש כי העוסקים בו יחזיקו בהכשרה מקצועית מתאימה.
מידע כללי על קורס מטפלות
המטפלות מהוות מודל לחיקוי עבור הילדים בגן והן אלו המלוות אותם ומסייעות להם בצעדים הראשונים בחייהם, תוך שמירה על בטחונם, תרומה להתפתחותם והעברה של פעילויות מהנות ומעשירות, זאת באמצעות הידע הפסיכולוגי, הטיפולי, המעשי והעיוני שירכשו במהלך הלימודים.
הלימודים בקורס מטפלות כוללים ידע תיאורטי מקיף, כלים ומיומנויות מעשיות הנדרשים לצורך השתלבות בתחום חשוב ומשמעותי זה. המשתתפים יוכשרו לטיפול איכותי, חינוכי ונכון, בילדים מגילאי לידה ועד לגיל שלוש או שש, בהתאם להסמכה הנרכשת, זאת תוך מתן דגש להתפתחות התקינה של הילד ולפיתוח הכישורים הקוגנטיביים והרגשיים שלו. עם סיום לימודים מקצועיים בתחום, תוענק לבוגריהם תעודה יוקרתית מטעם משרד התמ"ת, המאפשרת השתלבות בשלל המשרות בתחום.למי מיועד קורס מטפלות?
הלימודים בקורס מטפלות פונים לקהל הרחב ולכל מי שיש ברצונו להשתלב במסלול לימודים מרתק, מהנה, מאתגר ומספק זה, בין אם הינו בעל ידע קודם וניסיון מעשי בתחום החינוך ובין אם לאו, הן לצורך העשרה אישית ושימוש עצמי והן לצורך רכישת מקצוע חדש והשתלבות בשוק העבודה בתחום מבוקש זה.
הלימודים מתאימים במיוחד לאנשים רגישים וסבלניים, בעלי זיקה לתחומי החינוך ועבודה עם ילדים ופעוטות, המעוניינים לעבור הכשרה מקצועית ואיכותית שתאפשר להם לשמש דמות חינוכית ומשמעותית בחייהם של ילדי הגן. כמו כן, יוכלו למצןא עניין רב בלימודים מטפלות העוסקות בתחום זה מכבר ויש ברצונן לקבל תעודת סיווג מקצועית מטעם משרד התמ"ת בכדי להרחיב את אפשרויות התעסוקה העומדות בפניהן.
מי יכול להתקבל לקורס מטפלות?
תנאי הקבלה לקורס מטפלות יכולים להשתנות בין מוסדות הלימוד המגוונים אשר מציעים רכישת הכשרה זו ובין הקורסים השונים בתחום, בהתאם לקהל היעד אליו מיועדים הלימודים וסוג ההכשרה הנרכשת עם סיומם. בדרך כלל, פתוחים הקורסים בפני הקהל הרחב, מציבים דרישות קבלה בסיסיות למדי ומקבלים לשורותיהם את כל המעוניינים להשתלב במסלול לימודים מרתק זה, כל עוד הינם בני 18 ומעלה, בוגרי 12 שנות לימוד ובעלי אישור רפואי בנוגע לכשירות לעבודה עם תינוקות ופעוטות.
כמו כן, נדרשים המועמדים לעבור ריאיון קבלה אישי מול ראשי מסלול הלימודים מתוך מטרה לקבוע את מידת התאמתם ללימודי התחום ולעיסוק בו. כמה זמן נמשך קורס מטפלות?
משך הלימודים בקורס מטפלות עשוי להשתנות בין מוסד לימודי אחד למשנהו, בהתאם להיקף החומר הנלמד, סוג ההכשרה הנרכשת עם סיום הלימודים, קהל היעד אליו מיועדים הלימודים, מספר המפגשים השבועיים אשר מתקיימים במהלך ההכשרה ואורכו של כל אחד מן המפגשים הללו. בדרך כלל, כוללים הלימודים בין 200 ל-800 שעות לימוד אקדמיות הנפרשות על פני תקופת זמן של בין שנה לשנה וחצי.
חשוב לדעת כי מרבית מוסדות הלימוד מציעים השתלבות במסלול הלימודים במתכונת של לימודי ערב ולימודים בימי שישי בבוקר. אפשרות זו מהווה יתרון עבור המעוניינים לרכוש הכשרה זו אך אין ביכולתם לפנות את יומם לטובת הלימודים עקב התחייבויות קודמות כמו עבודה, לימודים או כל התחייבות אחרת.מה לומדים בקורס מטפלות?
תכנית הלימודים בקורס מטפלות משלבת בין תכנים עיוניים ותיאורטיים נרחבים ומעמיקים לבין התנסויות מעשיות ותרגולים רבים. השילוב בין אלו מבטיח כי הכשרתם של הבוגרים הינה מן המעלה הראשונה. הנושאים הנלמדים יכולים להשתנות בין הקורסים המגוונים, בהתאם להיקף החומר הנלמד וקהל היעד אליו מיועדים הלימודים.
על פי רוב, התכנים הנלמדים בקורס כוללים את הנושאים: התפתחות הילד עד גיל שלוש, ארגון הסביבה הפיזית, חינוך ופעילות בגיל הרך, חשיבות המטפלת לגיל הרך, תפקידיה של המטפלת עבור הילדים בגיל הרך, התפתחות מוטורית של ילדי הגיל הרך, התפתחות שפה, קשיים בהתפתחות, מעקב התפתחותי אחר ילדים, בטיחות בגן ובפעילות, עקרונות בבניית סדר יום, תחזוקה, עזרה ראשונה והחייאה, היגיינה ובריאות, תקשורת בין אישית, שילוב אמנויות, יחסי משפחה-מטפלת, אתיקה מקצועית, עבודת צוות, הפסיכולוגיה של הגיל הרך, הטיפול הפיזי בילד, תזונה, ספרות ילדים, מוזיקה ותנועה, עזרה ראשונה ועוד שלל תכנים מרתקים.מהעושים אחרי קורס מטפלות?
לבוגרי קורס מטפלות אשר יעמדו בהצלחה בכל דרישות הלימודים, לרבות עמידה בחובת נוכחות, השתתפות פעילה בשיעורים, ביצוע ההתנסויות המעשיות, הגשת התרגילים והמטלות ומעבר הבחינות, תוענק תעודת גמר מטעם המוסד הלימודי בו השלימו את הכשרתם. לאחר שיעברו בהצלחה את הבחינות החיצוניות הנדרשות, תוענק לבוגרים תעודת סיווג מקצועי מטעם משרד התמ"ת.
בפני בוגרי קורס מטפלות עומדות אפשרויות תעסוקה שונות ומגוונות. הם יוכלו להשתלב בשוק העבודה במסגרת פעוטונים ומעוני יום ציבוריים ופרטיים ברחבי הארץ. מוסדות לימוד רבים אף מציעים סיוע לבוגרים בנושא ההשתלבות בשוק העבודה, כך שקליטתם בעבודה תהא מהירה וקלה יותר. אפשרות אחרת אשר עומדת בפני הבוגרים הינה פנייה לדרך עצמאית וטיפול בילדים באופן פרטי, בשעות ובזמנים המתאימים להם וללקוחותיהם.מה אפשר ללמוד אחרי קורס מטפלות?
בוגרי קורס מטפלות המעוניינים ברכישת ידע נוסף, בין אם לצורך העשרה אישית והרחבת אופקים ובין אם לצורך העשרת ארגז הכלים המקצועי שלהם, הרחבת הסמכתם ורכישת ידע מקצועי נוסף מתוך מטרה להשתלב בשוק העבודה כאנשי מקצוע איכותיים ומיומנים בעלי תחומי אחריות מגוונים, יוכלו להמשיך ללימודים נוספים. אחת האפשרויות העומדת בפני הבוגרים הינה השתלבות ב
קורס מדריכי התפתחות תינוקות. לימודים אלו מכשירים את בוגריהם להבנת דרכי ההתפתחות המוטורית של תינוקות בגילאי לידה עד גיל שנתיים וחצי, וליווי הורים ומשפחות במהלך שלבים אלו.
תחום לימודים נוסף בו יוכלו הבוגרים למצוא עניין הינו
קורס עיסוי תינוקות. במסגרת לימודים אלו יוכשרו הבוגרים לעיסוי נכון, בטוח וזהיר שמטרתו לחזק את התקשורת הרגשית בין התינוק להורה, להעניק לו תחושת ביטחון ולגרום לו לתחושות נעימות.
למי מתאים ללמוד קורס מטפלות?