הכשרת מורים מהמגזר הערבי
לימודי חינוך הינם לימודים חשובים, מבוקשים ופופולאריים במיוחד, ואלו בעלי חשיבות והשפעה משמעותיות בכל מקום ובכל תקופה. הצורך באנשי חינוך איכותיים ומקצועיים הוא צורך תמידי ועל כן תכניות הלימוד השונות בתחום זה גובשו מתוך מטרה לחזק ולקדם את מערכת החינוך במוסדות החינוך השונים בכל יישוב, תוך פיתוח מקצועי של עובדי ההוראה.
מבדיקות שונות שנעשו, נמצא כי קיימים פערים ביכולות של התלמידים והבוגרים של מערכת החינוך היהודית לבין אלו של מערכת החינוך הערבית. ההבדלים הם רבים ומתבטאים בשיעורי למידה נמוכים יותר, הישגים נמוכים יותר ואחוזי נשירה גבוהים יותר במסגרת המגזר הערבי, הדרוזי והבדואי. לפיכך, גובשה מחדש תכנית שמטרתה היא מתן מענה יעיל לממצאים אלו, תוך התמקדום בתחומי החולשה של המערכות.
מידע כללי על תואר ראשון בהוראה למגזר הערבי
תכנית הלימודים במסלול לתואר ראשון בהוראה למגזר הערבי באה במטרה לאפשר שוויוון הזדמנויות, שיפור הישגים וצמצום של הפערים הקיימים בין תלמידי המגזר היהודי לתלמידי המגזר הערבי במערכת החינוך, זאת תוך החשבות בייחודיות ובצרכים של כל קבוצה. המטרה העיקרת של הלימודים הינה חיזוק וקידום מערכת החינוך ביישובים השונים מבחינה לימודית וערכית והן מבחינת יצירת סביבה לימודית נינוחה המאפשרת קיום של תהליכי הוראה טובים ויעילים.
הלימודים במסלול לתואר ראשון בהוראה למגזר הערבי כוללים ידע תיאורטי מקיף, כלים ומיומנויות מעשיות, ונלמדים במסגרת מכללות אקדמיות למגזר הערבי. במסגרת הלימודים יבחרו המשתתפים בהתמחות במקצוע ספציפי, למשל:
חינוך גופני,
חשבונאות,
אמנות,
מוזיקה,
תקשורת וכדומה.
למי מתאימים לימודי הוראה למגזר הערבי?
הלימודים במסלול לתואר ראשון בהוראה למגזר הערבי פונים לקהל הרחב ולכל מי שיש ברצונו להשתלב במסלול לימודים מרתק, מאתגר, מספק, חשוב ומבוקש זה, בין אם לצורך העשרה אישית והרחבת אופקים ובין אם לצורך השתלבות בשוק העבודה בשלל המשרות המוצעות בתחום, זאת באמצעות רכישת מרב הידע, הכלים והמיומנויות.
הלימודים מתאימים לאנשים בעלי רצון להשפיע ולשנות את החברה, לקדם את המגזר הערבי מבחינה לימודית וחינוכית, ליצור בסיס חינוכי וערכי עבור כל תלמיד במסגרת החינוך הערבית, להבין את צורכי התלמיד והקשיים עמם הוא מתמודד וליצור סביבה לימודית המאפשרת קיום של תהליכי הוראה ולמידה מיטיבים, המעניינים לעבור הכשרה מקצועית ואיכותית שתאפשר להם להשתלב בשלל המשרות בתחום.מי יכול להתקבל לתואר ראשון בהוראה למגזר הערבי?
תנאי הקבלה ללימודי תואר ראשון בהוראה למגזר הערבי יכולים להשתנות בין מוסדות הלימוד המגוונים אשר מציעים רכישת הכשרה מבוקשת זו. אמנם, על פי רוב מתבססות דרישות הקבלה על שקלול הציונים בין ממוצע הבגרויות לבין ציון הבחינה הפסיכומטרית. חשוב לזכור כי חלק מן המוסדות מאפשרים קבלה ללימודים אלו רק על סמך ממוצע הבגרויות ואינם דורשים מעבר של המבחן הפסיכומטרי, או קבלה על סמך ציון הפסיכומטרי בלבד, מבלי להתחשב בממוצע הבגרויות.
תנאי הקבלה ללימודי חינוך אינם נחשבים גבוהים למדי. כדאי לברר מול מוסד הלימודים בו אתם מעוניינים לרכוש את הכשרתם מהן דרישות הקבלה אותן הוא מציב. מידע נוסף תוכלו למצוא בקישור:
תנאי קבלה - לימודי חינוך והוראה.
כמה זמן נמשכים לימודי הוראה למגזר הערבי?
משך הלימודים במסלול לתואר ראשון בהוראה למגזר הערבי עשוי להשתנות בין מוסד לימודי אחד למשנהו, בהתאם להיקף החומר הנלמד והאילוצים השונים של הסטודנטים הלומדים. בדרך כלל, נפרשים הלימודים על פני תקופת זמן של כארבע שנות לימוד, כאשר השנה הרביעית מוקדשת להתנסות מעשית בבתי הספר.
חשוב לדעת כי מרבית מוסדות הלימוד מציעים השתלבות במסלול הלימודים במתכונת של לימודי ערב ולימודים בימי שישי בוקר. אפשרות זו מהווה יתרון עבור המעוניינים לרכוש הכשרה זו אך אין ביכולתם לפנות את יומם לטובת הלימודים עקב התחייבויות קודמות כמו עבודה, לימודים או כל התחייבות אחרת. כך יוכלו ללמוד בשעות ובזמנים המתאימים להם ביותר.מה לומדים בתואר ראשון בהוראה למגזר הערבי?
תכנית הלימודים במסלול לתואר ראשון בהוראה למגזר הערבי משלבת בין תכנים עיוניים ותיאורטיים נרחבים ומעמיקים לבין התנסויות מעשיות ותרגולים רבים. השילוב בין אלו מבטיח כי הכשרתם של הבוגרים הינה מן המעלה הראשונה.
בדרך כלל, התכנים הנלמדים במסלול זה כוללים את הנושאים: המתודולוגיה של החינוך, עקרונות יסוד של מדעי החברה וההתנהגות, פילוסופיה, פסיכולוגיה של החינוך, סוציולוגיה של החינוך, פיתוח גישות מדעיות למטרות החינוך, מגבלות אפשריות, מיומנויות דידקטיות הנדרשות לצורך ביצוע תפקידי הוראה, טכנולוגיות עדכניות וסביבות למידה חדשות ועוד שלל תכנים מרתקים. כמו כן, יבחרו המשתתפים התמחות ספציפית בה יעמיקו את ידיעותיהם.מה אפשר לעשות אחרי לימודי הוראה למגזר הערבי?
לבוגרי מסלול הלימודים לתואר ראשון בהוראה למגזר הערבי אשר יעמדו בהצלחה בכל דרישות הלימודים, לרבות עמידה בחובת נוכחות, השתתפות פעילה בשיעורים, ביצוע ההתנסויות המעשיות, הגשת התרגילים והמטלות ומעבר הבחינות, יוענק תואר ראשון בחינוך, בהתאם למסלול הלימודים בו בחרו.
בפני בוגרי לימודי תואר ראשון בהוראה למגזר הערבי עומדות אפשרויות תעסוקה שונות ומגוונות, שכן בעלי מקצוע איכותיים ומיומנים בתחום זה נחשבים למבוקשים ונדרשים במיוחד בשוק העבודה. הבוגרים יוכלו להשתלב בעבודה במסגרת מערכת החינוך בבתי הספר היסודיים, חטיבות הביניים או התיכונים, וכן במסגרת החינוך הבלתי פורמלי במתנ"סים, פעילויות קהילתיות, פנימיות וכדומה.מה אפשר ללמוד אחרי תואר ראשון בהוראה למגזר הערבי?
בוגרי לימודי תואר ראשון בהוראה למגזר הערבי המעוניינים ברכישת ידע נוסף, בין אם לצורך העשרה אישית והרחבת אופקים ובין אם לצורך העשרת ארגז הכלים המקצועי שלהם, הרחבת הסמכתם ורכישת ידע מקצועי נוסף מתוך מטרה להשתלב בשוק העבודה כאנשי מקצוע איכותיים ומיומנים בעלי תחומי אחריות מגוונים, יוכלו להמשיך ללימודים נוספים. אחת האפשרויות העומדת בפני הבוגרים הינה השתלבות ב
קורס אמנות הפרזנטציה. לימודים אלו מכשירים את בוגריהם להכנת פרזנטציה איכותית ומשכנעת ולהצגת מידע באופן היעיל ביותר, מיומנות שתוכל לסייע להם רבות במסגרת עבודתם.
תחום לימודים נוסף בו יוכלו הבוגרים למצוא עניין הינו
קורס בעיות בתקשורת ואוטיזם. במסגרת לימודים אלו יוכשרו הבוגרים לטיפול וסיוע של ילדים בעלי בעיות שונות בתקשורת ולשילובם במסגרת הכיתתית במערכת החינוך הרגילה.