לימודי פסיכותרפיה טרנס פרסונאלית
בסיס הפסיכותרפיה הטרנס-פרסונאלית הינו עתיק יומין ובינלאומי. הפסיכותרפיה הטרנס-פרסונאלית משלבת טכניקות טיפול המסתמכות על תיאוריות טיפוליות שונות מתחום
הרפואה האלטרנטיבית הסינית יחד עם תיאוריות מערביות. הפסיכותרפיה הטרנס פרסונאלית משתמשת בשיטות טיפול שונות דוגמת אופן הנשימה,
דמיון מודרך, מדיטציה ועוד.
מטרת הטיפולים השונים היא למלא את הפוטנציאל הרוחני הטמון בכל אדם ואדם. את תחום הפסיכותרפיה הטרנס פרסונאלית ניתן ללמוד במוסדות השונים המציעים לימודים בתחומי הרפואה המשלימה. מוסדות הלימוד מספקים הן לימודים עיוניים בתיאוריות מערביות ומזרחיות, והן לימודים מעשיים המאפשרים ללומדים להתנסות בדרך טיפול זו. מטרת הטיפול של הפסיכותרפיה הטרנס פרסונאלית היא לעזור למטופל להבריא ולהתמודד עם קשייו דרך הרחבת המודעות שלו והיפתחותו למנעד הרחב של התחושות והחוויות האנושיות.
יסודות הטיפול
הפסיכותרפיה הטרנס-פרסונאלית מתבססת על כמה עקרונות יסוד. הראשון הוא עיקרון הפילוסופיה הפרינאלית אשר לפיה כל בני האדם שותפים לאותו מקור אלוהי רוחני והדרך למקור האלוהי עוברת ב"אני הפנימי" של כל אדם. עיקרון נוסף הוא הומניסטי ולפיו לכל אדם יש פוטנציאל שהוא עדיין לא מימש, אך ביכולתו לממש אותו באמצעות חקר עצמי ושחרור מגבלות ודפוסים מסורתיים.
בנוסף על כך, הפסיכותרפיה הטרנס-פרסונאלית תומכת בגישה הוליסטית על פיה האדם מורכב מגוף ונפש ויש ביניהם השפעה הדדית ואינטראקציה תמידית. לבסוף, שיטת טיפול זו מבקשת לטפח במטופל מיומנויות שונות על מנת שיוכל להתמודד עם קשיי היום יום באופן עצמאי ללא צורך בעזרה חיצונית.
מי אני?
לשאלה זו, המסורות הרוחניות השונות ברחבי העולם והפסיכולוגיה המערבית המודרנית, משיבות תשובות מעניינות ושונות. המסורות הרוחניות, וביניהן הדתות השונות, יאמרו כי ה"אני" הוא "ישות רוחנית, נשמה" ואילו הפסיכולוגיה המודרנית תענה כי ה"אני" הוא "עצמי, אגו, הווייה פסיכולוגיסטית". שתי הגישות יבקשו בתרגול שלהן להגיע אל הקיום הבסיסי ולברר את הזהות הפנימית של האדם. הפסיכותרפיה הטרנס פרסונאלית תנסה לשלב בין שתי התשובות שהתורות מספקות.
אם בהפשטה גסה נאמר כי הפסיכולוגיה מבקשת לבנות זהות יציבה ותחושת קיום חזקה של האדם, והמסורות הרוחניות מבקשות "לפרק" את האדם מגשמיותו ולראותו אותו באפסותו כחלקיק מקיום גדול ממנו ובו בזמן שווה לו, הרי שהפסיכותרפיה הטרנס פרסונלית מבקשת לעשות את שני הדברים: לפתח את העצמי, ולראות מעבר לו.מהלך הטיפול והנושאים בקורס
בפסיכותרפיה טרנס-פרסונאלית המטפל שואף להוביל את המטופל אל פנימיותו, להרחיב את תודעתו ולפתוח אותה למכלול החוויות האנושיות. להלן כמה מן הדרכים העומדות לרשות המטופל: אינטרפרטציה, שיקוף, מיקוד, משחקי תפקידים, דמיון מודרך, יוגה,
טאי צ'י,
ביופידבק, נשימות, מדיטציה ו
היפנוזה. למעשה, אין הגבלה לשיטות העבודה וכל דרך שבה המטפל משתמש על מנת להגביר את המודעות של המטופל היא לגיטימית.
הנושאים הנלמדים ברוב המוסדות בהם יש לימודי פסיכותרפיה טרנס-פרסונאלית הם: מבוא לפסיכותרפיה כללית, מבוא לפסיכותרפיה טרנס-פרסונאלית, גישות בפסיכולוגיה, פילוסופיה פרינאלית, הילינג, מדיטציה, דמיון מודרך ועוד. בנוסף, הלימודים כוללים הכשרה מעשית רחבה. ברוב לימודי פסיכותרפיה השונים ישנה התנסות באופן אישי של הסטודנטים, היות ולצורך טיפול נכון בשיטות השונות יש להכיר ולחוות אותן באופן אישי. מעבר לכך, מטפל טוב הינו מטפל שמסוגל לבחון ולהעצים את עצמו בכלים בהם הוא משתמש.
תנאי קבלה ומשך הלימודים
תנאי הקבלה יכולים להשתנות ממוסד לימודים אחד למשנהו, אך באופן כללי תנאי הקבלה ללימודי פסיכותרפיה טרנס-פרסונאלית הינם תואר שני בפסיכולוגיה, תואר שני בעבודה סוציאלית קלינית, תואר שני בטיפול באמנות. בנוסף נדרש ניסיון של מספר שנים בתחום הטיפול. בחלק ממוסדות הלימוד המועמדים נדרשים לעבור ראיון קבלה.
אורך ההכשרה בלימודי פסיכותרפיה טרנס-פרסונאלית נעים בן שנתיים לארבע שנים. אורך ההכשרה תלוי בהיקף הלימודים ובמסלולי הלימוד השונים. ישנם מסלולי ערב ומסלולי בוקר. מומלץ ליצור קשר עם מוסד הלימוד הרצוי ולברר אודות תנאי הקבלה, אורך ההכשרה והמסלולים השונים.קהל יעד ואפשרויות תעסוקה
קורסי פסיכותרפיה טרנס פרסונאלית מיועדים הן לאנשים בעלי רקע וחשיפה בתחום והן למטפלים מתחומי הטיפול והריפוי האלטרנטיביים. כמו כן, הלימודים יוכלו להעשיר ולהרחיב את מגוון שיטות העבודה של העוסקים במקצועות שונים, כמו: רפואה, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, ריפוי בעיסוק, חינוך ועוד.
בוגרי הקורס יוכלו לעבוד כמטפלים באופן פרטני או בהנחיית קבוצות. העבודה יכולה להתבצע בקליניקה פרטית או במרכזים טיפוליים שונים בקופות חולים, בהוסטלים שיקומיים בבתי כלא, גני ילדים ועוד.משמעות השם
המילה הלטינית "טרנס" מתייחסת לדבר הנמצא מעבר או לרוחב, כמו בביטוי חוויה טרנסצנדנטלית שמתאר חוויה שמחוץ לתודעה הרגילה שלנו או בביטוי טיסה טרנסאטלנטית המתאר טיסה שחוצה את האוקיינוס האטלנטי מצד לצד. שתי המשמעויות טובות בנוגע לפסיכולוגיה טרנס-פרסונאלית: האחת מתייחסת לחוויות מיסטיות, על חושיות וטלפתיות והאחרת לסקירה רוחבית של אישיותו של המטופל ודרך התת-מודע שלו.
הפסיכולוגיה הטרנס-פרסונאלית בוחנת איך מתבטא הפן הרוחני והנשגב באישיותו של אדם. טיפול בעזרת פסיכותרפיה טרנס-פרסונאלית נועד לזקק את אישיותו של האדם מכל המחסומים והפחדים שהוא אגר ברבות השנים, כך שהפן הרוחני והנשגב באישיותו יוכל להתבטא בכל הטוב הטבעי שלו.
תכניות לימוד נוספות בפסיכותרפיה
ישנם מגוון תכניות לימוד ומסלולים שונים בתחום הפסיכותרפיה. בכל תכנית לימודים ישנו דגש על היבט טיפולי מסוים. מומלץ לאלה אשר מעוניינים בלימודי פסיכותרפיה להכיר את ההתמחויות השונות, טרם ההרשמה ללימודים, כדי שיוכלו לבחור במסלול המתאים להם ביותר.
תכניות הלימוד העיקריות בפסיכותרפיה הינן:
פסיכותרפיה גופנית, פסיכותרפיה רוחנית, פסיכותרפיה אינטגרטיבית, פסיכותרפיה באמצעות תנועה, פסיכותרפיה באמצעות מוזיקה, פסיכותרפיה אנרגטית, פסיכותרפיה דינאמית, פסיכותרפיה הוליסטית, פסיכותרפיה לילדים ונוער ועוד.