לימודי פסיכותרפיה גופנית - טיפול גוף ונפש
ישנן דעות רבות וקיימים מחקרים רבים בספרות הפילוסופית והפסיכולוגית על הקשר בין גוף ונפש. כיום, מוסכם על הכלל שדברים הנוגעים לנפש משפיעים על הגוף ולהפך. בעולם הטיפול ישנם טיפולים רבים אשר מבוססים על הקשר הזה בין גוף ונפש. פסיכותרפיה גופנית מבוססת גם היא על הקשר הזה. כשהאדם מודע לחיבור בין גופו לבין נפשו, ולסינרגיה בין השניים, מהותו מתעצמת והוא חי בהרמוניה עם עצמו ועם הסביבה.
פסיכותרפיה גופנית הינה שיטת טיפול המקשרת בין הביטוי הגופני לתחושות הנפשיות של המטופל. המטפל מאבחן את מצבו הנפשי של המטופל בעזרת הבחנה באלמנטים הגופניים השונים, כמו, נשימה, תנועת גוף ומגע. אחת המטרות העיקריות בפסיכותרפיה גופנית הינה להבין לעמוק את הנפש של המטופל ולשחררה ממצוקות וקשיים אשר מובילים לתסמינים הגופניים. שיטת הפסיכותרפיה הגופנית
כאמור, על פי הפסיכותרפיה הגופנית ישנה חשיבות רבה לאקט הגופני של המטופל. לפי השיטה, הטיפול אינו כולל ללא התייחסות להיבט הזה. טיפול ברובד המילולי בלבד יכול להיות יעיל אך לעיתים יכול גם לפספס תחושות ומצקות אשר אינן מועברות באופן מילולי. נוסף על כך, ישנן בעיות נפשיות אשר אין המטופל מודע להן ואת השפעתן ניתן לראות בפן הגופני. טיפול המשלב את הרובד המילולי יחד עם הרובד הגופני מהווה טיפול כולל ויעיל.
וילהלם רייך, אשר היה תלמידו ועמיתו של זיגמונד פרויד, נחשב לאבי תורת הפסיכותרפיה הגופנית. רייך הבחין בתגובות הגופניות של המטופלים בעת הטיפול והחל לקשר את ההיבט הגופני לנפשי. בעזרת עבודתו החלה הפסיכולוגיה להתייחס גם לתפקידם של מנגנוני ההגנה בגוף. רייך ציין דפוסים גופניים מגוונים המופיעים אצל אנשים שונים דרך הנשימה, תנוחות שונות, אופן היציבה, מתח השרירים, הליכה ועוד.עקרונות השיטה ומהלך הטיפול
שיטת הפסיכותרפיה הגופנית מבוססת על העיקרון שההתנסות האישית הינה אחידה ומשפיעה על כל ההיבטים באישיים, דהיינו על ביטויו הנפשיים והגופניים. ישנה השפעה הדדית בין הביטויים ובעיה באחד מהם משפיעה על השני. הטיפול מתרכז בגוף (ההיבט הפיזי) של המטופל. שלבי הטיפול בפסיכותרפיה גופנית כוללים הפעלה של הגוף ושיפור המצב הנפשי בעזרתו.
הטיפול מטפח את המודעות אצל המטופל. מודעות רגשית, גופנית, נפשית ורוחנית. המטרה היא לגרום למטופל להבחין בהשפעות ההדדיות בין הגוף לנפש. חלק מהפרקטיקה הטיפולית כולל תרגול טיפולי של המטופל במהלך היומיום. השינוי מתפתח וקורה בפעולות השגרתיות ביותר של המטופל.
קהל יעד
לימודי פסיכותרפיה גופנית מתאימים למטפלים בעלי ניסיון מסוים בעולם הטיפול, אשר יש להם רקע אקדמי בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, חינוך, חינוך מיוחד ומקצועות טיפול נוספים. התחום מתאים לאנשים שמעוניינים לעסוק בטיפול בעזרת מגע. כמו כן, הקורס מתאים לאנשי טיפול מעולם הרפואה המשלימה ומטפלים הוליסטיים שונים.
יישנם מוסדות לימוד בהם ניתן ללמוד פסיכותרפיה גופנית ללא רקע אקדמי. קורסים אלו מתאימים לקהל הרחב ולכל מי שרוצה להעשיר את הידע שלו בתחום הטיפול ולהכיר את שיטות הפסיכותרפיה הגופנית.תכני הלימוד בקורס פסיכותרפיה גופנית
לימודי פסיכותרפיה גופנית כוללים חומר עיוני רב ומעמיק על התיאוריות והמחקרים בתחום הפסיכותרפיה. בנוסף ישנה הכשרה מעשית מקיפה בקליניקות שונות ברחבי הארץ. ההכשרה המעשית כוללת הדרכה אישית במהלך כל תקופת הסטאז'.
נושאי הלימוד בקורסים השונים לפסיכותרפיה גופנית משתנים ממוסד לימוד אחד למשנהו בהתאם לתכנית הלימוד ולהיקף הלימודים. ברוב הקורסים נלמדים הנושאים הבאים: מבוא לפסיכותרפיה גופנית, פיזיולוגיה של ההתנהגות, אנטומיה ופיזיולוגיה, טיפולי גוף-נפש, פסיכופתולוגיה, יחסי מטפל מטופל, אתיקה מקצועית, מיומנות אבחון ועוד. מומלץ ליצור קשר עם מוסדות הלימוד הרלוונטיים ולברר אודות תכניות הלימוד השונות ולבחור את התכנית המתאימה לכם ביותר.תנאי קבלה ומשך הלימודים
תנאי הקבלה משתנים ממוסד לימוד אחד למשנהו. ישנם מוסדות לימוד בהם נדרש תואר שני במקצועות הטיפול השונים כגון: תואר שני פסיכולוגיה קלינית, תואר שני עבודה סוציאלית קלינית, תואר שני בטיפול באמנות וכדומה. במוסדות האלו דורשים גם ניסיון מסוים בתחום הטיפול. כמו כן ייתכן ראיון קבלה ותנאים נוספים. בחלק ממוסדות הלימוד ניתן להתקבל ללא רקע אקדמי או ניסיון אלא רק על סמך ראיון התאמה. מומלץ ליצור קשר עם מוסדות הלימוד לצורך קבלת מידע נוסף על תנאי הקבלה בכל מוסד.
משך הלימודים בקורס פסיכותרפיה גופנית משתנה בהתאם להיקף הנושאים הנלמדים ולמסלולי הלימוד השונים. קורסים מקיפים יותר אורכים בין 3 ל-5 שנים. ישנם קורסים קצרים יותר שמספקים לימודים מצומצמים להכרת התחום והם אורכים מספר חודשים. כמובן שאורך ההכשרה והיקף הלימודים משפיע על סוג התעודה המוענקת בסוף הקורס.אפשרויות תעסוקה
בוגרי קורס פסיכותרפיה גופנית יכולים להשתלב במגוון קלינקות, בתי חולים ומרפאות שונות. ניתן לעסוק בהחיית קבוצות, הדרכה, טיפול זוגי, טיפול מיני ועוד.
על אף האמור, רוב התעסוקה למטפלים פסיכותרפיים הינה באופן פרטי. בוגרי קורס פסיכותרפיה גופנית יכולים לפתוח קליניקה פרטית ולעסוק בטיפול על פי השיטה. ישנם מוסדות לימוד שמעניקות תעודות שונות לאחר כל הכשרה מסוימת, לכן בחלק מן המקרים ניתן לעסוק במקצוע טרם סיום הלימודים.לימודים נוספים
ישנם מגוון תכניות לימוד ומסלולים שונים בתחום הפסיכותרפיה. בכל תכנית לימודים ישנו דגש על היבט טיפולי מסוים. מומלץ לאלה אשר מעוניינים בלימודי פסיכותרפיה להכיר את ההתמחויות השונות, טרם ההרשמה ללימודים, כדי שיוכלו לבחור במסלול המתאים להם ביותר.
תכניות הלימוד העיקריות בפסיכותרפיה הינן: פסיכותרפיה טרנס-פרסונאלית, פסיכותרפיה רוחנית, פסיכותרפיה אינטגרטיבית, פסיכותרפיה באמצעות תנועה, פסיכותרפיה באמצעות מוזיקה, פסיכותרפיה אנרגטית, פסיכותרפיה דינאמית, פסיכותרפיה הוליסטית, פסיכותרפיה לילדים ונוער ועוד.